Yrityksen luottotiedot ja maksuhäiriöt

Yrityksen luottotiedot kertovat yrityksen toiminnasta

Yrityksen luottotiedot ja maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat yrityksen toimintaan monin tavoin. Yrityksen luottotietojen tarkastaminen tehdään usein ennen luoton myöntämistä, jotta saadaan tietoa yrityksestä ja sen maksukäyttäytymisestä. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä luottotiedot ovat, miten maksuhäiriö merkinnöt vaikuttavat yrityksen toimintaan ja miten yritys voi välttää maksuhäiriömerkinnät.

Sisältö:

Yrityksen luottotiedot
Miten tarkistan yrityksen luottotiedot?
Yrityksen maksuhäiriöt
Miten yritys voi välttää maksuhäiriömerkinnät?
Rahoituksesta apua käyttöpääoman tarpeessa

Yrityksen luottotiedot

Yrityksen luottotiedoilla tarkoitetaan tietoja, jotka kertovat yrityksen maksukyvystä, maksuhalukkuudesta ja kyvystä vastata sitoumuksistaan. Näitä tietoja keräävät Suomalaiset luottotietoyhtiöt Suomen asiakastieto ja Bisnode luottotietorekistereihin. Myös perintäalalla toimivat yritykset keräävät tietoja yrityksen maksukäyttäytymisestä omiin rekistereihinsä.

Luottotietoja käytetään tyypillisesti luottoa myöntäessä tai muun sitovan sopimuksen yhteydessä. Käytännössä luottotietomerkintä tarkoittaa maksuhäiriömerkintää, mutta yrityksen luottotiedoista ilmenee niiden tarkastuspaikasta riippuen maksuhäiriömerkintöjen lisäksi esimerkiksi maksutapatiedot, tilinpäätöstietoja ja muita julkisia tietoja.

Miten tarkistan yrityksen luottotiedot?

Ilmaiseksi saatavien yrityksen perustietojen ja maksullisien luottotietoraporttien avulla voi arvioida yrityksen maksukykyä. Luottotietoraportteja voi tilata useista eri luottotietopalveluista kätevästi netistä, joten voit tarkistaa yrityksen luottotiedot ja maksuhäiriömerkinnät tarvittaessa nopeasti.

Yrityksen maksuhäiriöt

Yrityksellä voi olla luottotietorekisterissä erityyppisiä ja -pituisia maksuhäiriömerkintöjä tai muita luottotietomerkintöjä. Yrityksen maksuhäiriömerkintä syntyy, mikäli se ei maksuhuomautuksista huolimatta maksa velkaansa. Tyypillisin maksuhäiriömerkintä on trattaprotesti, joka syntyy, kun perintätoimiston lähettämää trattaa makseta eräpäivään mennessä.

Maksuhäiriömerkintä ei tule yritykselle yllättäen, vaan siitä on etukäteen tiedotettu, sillä merkintä vaatii pitkittyneen maksujen laiminlyönnin. Maksuhäiriömerkinnän syntymisen ja säilytysajan perusteet on määritelty luottotietolaissa.

Yrityksen maksuhäiriömerkintä kesto

Maksuhäiriömerkintöjä on useita erilaisia ja niiden säilytysaika vaihtelee 2-5 vuoden välillä, riippuen merkinnän tyypistä ja siitä tuleeko merkintöjä lisää. Esimerkiksi yrityksen konkurssi, yrityssaneeraus ja trattaprotesti aiheuttavat omanlaisen merkinnän, joilla on oma poistumisaika.

Esimerkkejä yrityksen maksuhäiriömerkinnän kestosta:

Merkintä

Selite

Poistuminen kestää

ATR

Yksityisoikeudellinen trattaprotesti

3 vuotta

AST

Yksityisoikeudellinen trattaprotesti, ei julkaistava

3 vuotta

LKP

Tililuottoon tai luottokorttiin liittyvä maksuhäiriö

2 vuotta

TTT

Osamaksukauppalain mukainen tilitys ja tavaran takaisinotto

3 vuotta

UM

Verottajan julkaisemat tilittämättömät veronpidätykset ja alv-erät

3 vuotta


Konkurssia koskevat merkinnät poistetaan luottotietorekisteristä viiden vuoden kuluessa konkurssin alkamisesta. Mikäli konkurssihakemus on peruttu tai konkurssi on määrätty peruuntumaan, tulee näihin liittyvät maksuhäiriömerkinnät poistaa 4 kuukauden kuluessa tuomioistuimen päätöksestä. Kaikkien eri merkintöjen lyhenteet, syyt ja poistumisajan voit katsoa täältä.

Yrityksen maksuhäiriömerkintä vaikuttaa monissa tilanteissa

Yrityksen luottotiedot ja mahdolliset maksuhäiriömerkinnät tarkastetaan esimerkiksi yrityslainaa hakiessa, luottokorttia haettaessa, laskulle myydessä tai puhelinliittymäsopimusta tehdessä. Maksuhäiriömerkintä ei automaattisti ole esteenä näissä tilanteissa, mutta se voi vaikeuttaa monia yrityksen toimia. Yrityksen vakuutuksien saaminen voi vaatia ennakkomaksua tai vuokrasopimuksen solmiminen ei onnistu joka paikassa.

Miten yritys voi välttää maksuhäiriömerkinnät?

Yksinkertainen vastaus maksuhäiriöiden välttämiseen on tietenkin maksaa velat aina eräpäivään mennessä. On kuitenkin tapoja, joilla yritys voi omalla toiminnallaan välttää maksuhäiriömerkinnät.

  • Neuvottele maksuajoista velkojien kanssa – Mikäli laskuja ei voida maksaa eräpäivään mennessä, on parempi olla suoraan yhteydessä velkojaan ja tiedustella mahdollista lisäaikaa tai maksuohjelmaa.
  • Laskuta nopeasti ja tehokkaasti – Laskujen maksaminen ajallaan onnistuu helpommin, kun oma kassa on kunnossa. Tämän vuoksi on syytä kiinnittää huomiota omaan laskutukseen. Älä viivyttele omien laskujen lähettämisessä tai anna turhan pitkiä maksuaikoja ilman hyvää syytä.
  • Maksa verot ajallaan – Verot ja lakisääteiset maksut on muistettava maksaa ajallaan, sillä verohallinto ei ole kovin taipuisa organisaatio. Kaikki yrityksen verot ja niiden maksujen määräpäivät löytyvät verohallinnon sivuilta. Jos et pysty maksamaan veroja niiden eräpäivään mennessä, voit hakea maksujärjestelyä OmaVerossa tai soittamalla verohallintoon.

Rahoituksesta apua käyttöpääoman tarpeessa

Luottotiedot vaikuttavat yrityksen toimintaan monella tapaa, joten niiden menettämistä kannattaa välttää viimeiseen asti. Mikäli omat myyntisaamiset laahaavat, kassa on kausivaihtelun vuoksi tiukoilla tai muuten käyttöpääoma on vähissä, kannattaa muuten vakavaraisen yrityksen tutustua vakuudettomaan yrityslainaan. Rahoituksen avulla voit maksaa maksuhäiriöuhkaiset velat ajoissa ja maksaa yrityslainan takaisin, kun kassa on taas tasapainossa.

14.4.2020
Arvostele artikkeli
4,5 / 5 (2 ääntä)
Yrityslainan korkoon vaikuttavat tekijät

Miten yrityslainan korko määräytyy?

Yrityslainan korko on yksi merkittävimmistä lainan hintaan vaikuttavista tekijöistä. Yrityslainan korko ja muut hintaan vaikuttavat tekijät ovat aina yrityskohtaisia. Artikkelissamme käydään läpi keskeiset yrityslainan korkoon vaikuttavat tekijät sekä korkoihin liittyvät termit.
22.12.2021
Yrityslaina ilman luottotietoja voi olla mahdollista

Yrityslainaa ilman luottotietoja?

Toisinaan tarvitaan yrityslainaa ilman luottotietoja. Pankit eivät myönnä lainaa luottotiedottomalle yrittäjälle, mutta yrityslainaa on mahdollista saada, jos yrityksen luottotiedot ovat kunnossa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat yrityslainan saamiseen.
1.11.2021
Yrittäjän asunto tai yrityksen omistama kiinteistö toimii usein lainan vakuutena

Yleisimmät yrityslainan vakuudet

Kun lähdet hakemaan yrityksellesi lainaa, kannattaa ensin pysähtyä hetkeksi miettimään lainan vakuuksia. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä yrityslainan vakuuksia, sekä niiden vaikutusta lainan ehtoihin.
7.10.2021