Käyttöpääomalaina osana yrityksen joustavaa arkea

Käyttöpääoma, tuo yritystoiminnan verenkiertojärjestelmä, josta puhutaan paljon, mutta joka saattaa silti jäädä monelle epäselväksi käsitteeksi. Mitä se oikein on ja miksi se on niin tärkeä? Entä miten käyttöpääomalaina voi auttaa yritystä pitämään liiketoiminnan pyörät pyörimässä sujuvasti? Sen selvitämme sinulle alla olevassa blogitekstissämme.

Sisältö:
Mitä käyttöpääoma tarkoittaa?
Mistä yrityksen käyttöpääoma koostuu?
Kenelle käyttöpääomalaina voi olla hyvä vaihtoehto?
Mistä ja kuinka käyttöpääomalainaa saa?
Yrityslimiitillä käyttöpääomaa joustavasti
Muista nämä käyttöpääomalainaa hakiessa

Mitä käyttöpääoma tarkoittaa?

Käyttöpääoma on käsitteenä hyvinkin yksinkertainen, mutta sen merkitys liiketoiminnassa on valtava, sillä se kuvaa päivittäiseen toimintaan sitoutuneen pääoman määrän. Käyttöpääoma on rahaa, jolla yritys maksaa menonsa ennen kuin asiakkaalta saatavat rahat kilahtavat yrityksen kassaan. Käyttöpääoman rahoituslähteitä ovat lyhytaikainen ja pitkäaikainen vieras pääoma sekä tietysti yrityksen oma pääoma. Yksinkertaisimmillaan käyttöpääoma on siis se raha, jota yritys tarvitsee päivittäiseen toimintaansa, kuten veroihin, sähkölaskuihin, raaka-aineisiin, varaston täydentämiseen tai laskujen ja palkkojen maksamiseen.

Mistä yrityksen käyttöpääoma koostuu?

Käyttöpääoma muodostuu yrityksen lyhytaikaisista varoista ja veloista. Käyttöpääomaan kuuluvat siis kaikki ne varat, jotka muuntuvat rahaksi lyhyellä aikavälillä (yleensä alle vuoden) ja joita käytetään yrityksen toiminnan ylläpitämiseen. Esimerkiksi:

  1. Varasto (vaihto-omaisuus) eli tuotteet, jotka odottavat myyntiä.
  2. Myyntisaamiset eli rahat, jotka asiakkaat ovat velkaa sinun yrityksellesi.
  3. Lyhytaikaiset velat eli laskut, joita yrityksesi on velkaa ja jotka täytyy maksaa lyhyellä aikavälillä – tällaisia ovat esimerkiksi ostovelat, palkkasaatavat ja lyhytaikaiset lainat.

Yksinkertaistetusti: myyntisaamiset + vaihto-omaisuus – ostovelat = käyttöpääoma.

Kenelle käyttöpääomalaina voi olla hyvä vaihtoehto?

Käyttöpääomalaina on varsinkin pieniä ja keskisuuria- sekä kasvuyrityksiä silmällä pitäen suunniteltu laina. Varsinkinkin nuoret yritykset saattavat tarvita käyttöpääomaa enemmän kuin kauan vakiintuneessa liiketoiminnassa toimineet yritykset. Tyypillisimmin käyttöpääomalainaa harkitsevat yritykset, jotka:

  • Kohtaavat kausiluonteisia vaihteluita liiketoiminnassaan ja tarvitsevat lisärahoitusta sesonkien aikana.
  • Tarvitsevat joustavuutta laskujen maksamisessa asiakkailta saatavan rahan viivästymisen vuoksi.
  • Tarvitsevat lisärahoitusta varaston täydentämiseen tai kasvavaan myyntiin liittyvien kustannusten kattamiseksi.
  • Suunnittelevat investointeja kasvuun, mutta tarvitsevat lyhytaikaista rahoitusta, ennen kuin uudet tulot alkavat virtaamaan yritykseen.

Käyttöpääomalaina on kuitenkin tarkoitettu kaikenkokoisille ja kaikenlaisille yrityksille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista rahoitusta päivittäisen liiketoimintansa pyörittämiseen.  

Mistä ja kuinka paljon käyttöpääomalainaa saa?

Kun yritykselläsi on tarve lisäpääomalle toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi tai kasvun tukemiseksi, käyttöpääomalaina voi olla se pelastava enkeli. Tällaiseen tarpeeseen tarjolla on useita, nopeita rahoitusratkaisuja, jotka on suunniteltu tukemaan yrityksiä juuri lyhyen aikavälin rahoitustarpeissa. Käyttöpääomaksi yrityksen kannattaa varata vähintään noin 2 - 4 kuukauden toimintaan vastaava rahamäärä.

Käyttöpääomalainoja tarjoavat perinteiset pankit, sekä erilaiset yritysrahoituksiin erikoistuneet rahoituspalvelut. Yritysrahoitukseen erikoituneet toimijat pystyvät tarjoamaan joustavampia ja nopeampia ratkaisuja. Käyttöpääomalainoja on mahdollista saada eri kokoisina summina ja niiden takaisinmaksuaika vaihtelee muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen, riippuen tietysti lainan koosta ja sen ehdoista.

Vakuudeton BusinessCredit yrityslaina soveltuu käyttöpääoman rahoittamiseen oli käyttöpääoman vaihtelun syynä sitten satunnainen kassavirta, yllättävät investoinnit, liiketoiminnan laajentuminen tai kenties kausiluontoiset myyntivaihtelut.

Yrityslimiitillä käyttöpääomaa joustavasti

Jokaisen yrityksen arjessa tulee vastaan tilanteita, jolloin käyttöpääomaa tarvitaan lisää nopeallakin aikataululla. Tällaisiin tarpeisiin kannattaa valmistautua hyvissä ajoin ja tällöin joustava yrityslimiitti voi olla oikea vastaus. Esimerkiksi uusiin laitteisiin tai välineisiin tarvittavat investoinnit tai normaalia suurempien tilausten maksaminen saattaa vaatia nopeaa ulkopuolista rahoitusta. BusinessCredit yrityslimiitti on juuri tällaisiin yllättäviin käyttöpääoman tarpeisiin suunniteltu, joustava rahoitusmuoto.

Limiittilainasopimuksessa yritykselle määritetään sopiva limiittiraja, joka perustuu yrityksen liiketoiminnasta tehtyyn arvioon. Kun limiitti myönnetään, voi yritys tehdä nostoja limiittirajan puitteissa ilman erillistä yhteydenottoa rahoittajaan. Limiittilainaa voi nostaa joustavasti käyttöön kerralla tai pienemmissä osissa juuri tarpeen mukaan. Jatkuvaa limiittiluottoa yrityksen on helppo hyödyntää yllättävissä rahoitustarpeissa.

Muista nämä käyttöpääomalainaa hakiessa

On tärkeää muistaa arvioida huolellisesti oma lainan tarve ja takaisinmaksukyky ennen rahoituksen hakemista ja ottamista.

Käyttöpääomalaina voi olla arvokas työkalu yrityksen kasvun ja menestyksen tukemiseksi ja oikein käytettynä se voi auttaa pitämään liiketoiminnan pyörät pyörimässä sujuvasti myös vaikeina taloudellisina aikoina. Muista aina harkita vaihtoehtoja ja suunnitella lainan takaisinmaksu huolellisesti, jotta vältyt mahdollisilta taloudellisilta haasteilta tulevaisuudessa.

19.3.2024

Iskikö yllättävä käyttöpääoman tarve?

BusinessCredit yrityslimiitti on joustava rahoitusmuoto yrityksen käyttöpääoman tarpeisiin. Hae nyt ja tutustu tekemäämme tarjoukseen rauhassa.

Hae yrityslimiittiä

Kasvurahoitus tukemassa yrityksen kasvua ja markkinointia

Kasvurahoituksella on usein hyvin merkittävä rooli yrityksen markkinoinnissa sekä yrityksen brändin rakentamisessa. Tarkista blogistamme, mitkä ovat tämän hetken suurimmat kasvutrendit ja lue, kuinka kasvurahoitus ja markkinointi voivat yhdessä muodostaa voimakkaan tandemin yrityksesi kasvulle.
16.4.2024

Yrityksen autorahoitus

Tässä blogitekstissä pureudumme yrityksen autorahoituksen maailmaan ja tutustumme vakuudettoman yrityslainan mahdollisuuksiin. Autorahoitus on keskeinen osa yrityksen kasvua ja kehitystä, ja vakuudeton yrityslaina voikin tarjota nopean ja joustavan ratkaisun tällaisiin rahoitustarpeisiin.
4.4.2024