Onko liikeideani toimiva?

Liikeidean arvionti ennen yrityksen perustamista

Monella meistä on käynyt mielessä jonkin yrityksen perustaminen. Idea on saattanut syntyä pitkällisen pohdinnan tuloksena tai yhtäkkisenä älynväläyksenä. Oli idea syntynyt miten tahansa, tärkeintä on kuitenkin pohtia, onko liikeideasi pitkällä tähtäimellä kannattava ja saako sen pohjalta luotua kannattavaa liiketoimintaa.

Olemmekin koonneet joukon kysymyksiä, jotka auttavat sinua selvittämään, onko liikeidea hyvä, ja kannattaako sinun lähteä työstämään sitä eteenpäin.

Mieti näitä pohtiessasi liikeideasi toimivuutta:

Onko liikeidea selkeä?

On tärkeää, että liikeidealla on selkeä punainen lanka ja tarkoitus. Tätä voit testata yrittämällä selittää ideaasi ulkopuolisille. Mikäli he ymmärtävät lyhyestä selityksestä ideasi päällisin puolin (ja osaat itse kertoa sen lyhyesti), on idea todennäköisesti hyvä. Monet aloittelevat yrittäjät tekevät sen virheen, että he tyytyvät vain pyörittelemään ideaansa omassa päässään ja fokus kiinnittyy lillukanvarsiin, jolloin helposti unohtuu koko idean perimmäinen tarkoitus.

Onko liikeideallesi asiakkaita?

Uutta yritystä pohtiessa kenties tärkein seikka, joka tulee ottaa huomioon, on mahdollinen asiakaskunta. Onko liikeideallesi asiakkaita? Sillä oli liikeideasi mikä tahansa, jonkun on oltava valmis maksamaan siitä. Asiaa voi lähestyä pohtien sitä, ratkaiseeko uusi liikeideasi jonkin ongelman?

Liikeidean asiakaskuntaa voi kartoittaa juttelemalla muiden ihmisten kanssa ja selvittämällä, olisivatko he valmiita maksamaan tuotteestasi tai palvelustasi. Tässä on hyvä käyttää muita, kuin läheisiäsi sekä läheisimpiä ystäviäsi, sillä he saattavat olla liian kohteliaita myöntämään, että eivät ole vakuuttuneita ideastasi.

Ketkä ovat kilpailijoitasi?

Kilpailijat on hyvä kartoittaa heti alkuunsa, sillä näin tiedät, miten pystyt itse erottumaan joukosta ja mikä on kenties sinun kilpailuetusi. On tärkeää tuntea kilpailukenttä ja miten muut markkinoilla toimivat. Määritellyn kilpailuedun avulla pystyt erottumaan paremmin joukosta ja näin houkuttelemaan asiakkaita.

Mikä on ansaintamallisi?

Yritystoiminta ei pyöri negatiivisella rahavirralla kovin pitkään, joten on erityisen tärkeää kartoittaa, mikä on ideasi ansaintamalli. Toisin sanoen, miten ajattelit ideasi tuottavan rahaa? Ansaintamalli käsittää liikeidean tulonlähteet, arvon tuottamisen, hinnoittelumallin ja sen, kuka maksaa ja mistä. Ansaintamalli kannattaa hahmotella selkeästi ylös paperille tai vaikka excel-taulukkoon, jolloin pystyt helposti hahmottamaan tulojen kulun.

Mitkä ovat liiketoimintasi kustannukset?

Ansaintamallin kartoittamisen yhteydessä olisi myös hyvä kartoittaa, mitä kustannuksia yritystoimintasi vaatii. Liiketoiminnan kustannusarvio kannattaa kartoittaa esimerkiksi excel-taulukkoon, jolloin näet selkeästi, kuinka paljon sinun tulee myydä asiakkaille, jotta saat kaikki kulut katettua. Tai kuinka paljon tarvitset rahaa esimerkiksi yritystoiminnan aloittamiseen. Mikäli haet yrityksellesi rahoitusta, monet tahot haluavat nähdä selkeästi mihin rahaa menee ja mistä sitä tulee. Esimerkiksi me BusinessCreditillä soitamme usein asiakkaillemme ja keskustelemme henkilökohtaisesti yrityksen ansaintamallista ja kuluista sekä annamme myös vinkkejä yrittäjille. Yrityslainalaskurillamme voit kartoittaa myös mahdollisen yrityslainan kuluja ja takaisinmaksuaikoja. Yritysluotto on hyvä ratkaisu mikäli tarvitset lisää rahoitusta liikeidean toteuttamiseen. 

Miksi haluat yrittäjäksi?

Kenties tärkein kysymys, jota tulisi miettiä yrityksen perustamisen kynnyksellä, on se, miksi haluat ryhtyä yrittäjäksi ja miksi haluat toteuttaa juuri kyseisen idean. Syy tämän kysymyksen tärkeyteen on se, että yrittäjyys vaatii kovaa työtä ja varsinkin alussa se voi tuntua ajoittain hankalalta. Näin ollen sinun on todella uskottava itseesi ja liikeideaasi, jotta jaksat viedä sitä eteenpäin ja vakuuttaa muutkin ideastasi. Tätä ei kuitenkaan kannata pelästyä – ajattele vaikka Elon Muskia ja Bill Gatesia, jotka ovat ponnistaneet pitkälle, vaikka kaikki eivät aina ole heidän visioihinsa uskoneetkaan. Yrittäjyys on myös erittäin antoisaa, saathan työskennellä itsellesi ja menestys tuntuu usein paremmalta, kun on tehnyt sen eteen töitä omin käsin.

Miksi vielä jahkailet?

Monet odottavat turhaan sitä oikeaa aikaa ryhtyä yrittäjäksi ja odottelemalla se harvoin tulee. Jos kaipaat inspiraatiota uuden yrityksen perustamiseen, Entrepreneur Handbook on koonnut listan liikeideoita, joista voisi perustaa yrityksen heti. Mikäli siis uskot unelmiisi ja todella haluat viedä niitä eteenpäin, oikea aika on nyt. Älä siis pelkää turhia, vaan ryhdy tuumasta toimeen!

27.5.2019

Kotimaista yritysrahoitusta monenlaisiin ja erisuuruisiin tarpeisiin

BusinessCredit on kotimainen ja joustava vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle. Lainan hakeminen ei sido mihinkään. Voit tutustua tarjoukseen rauhassa ja tehdä päätöksen, kun sinulle sopii.

Pyydä lainatarjous

Loppuvuoden muistilista yrittäjälle

Loppuvuoden kiireisessä yrittäjän arjessa on tärkeää pitää mielessä useita keskeisiä päivämääriä ja tapahtumia. Tämä blogi tarjoaa suomalaiselle yrittäjälle muistilistan, joka auttaa valmistautumaan vuoden viimeisten kuukausien verotukseen, taloushallintoon, markkinointimahdollisuuksiin ja verkostoitumistilaisuuksiin.
3.9.2024

Laskurahoitus vs. perinteinen yrityslaina - Kumman valitsen yritykselleni?

Laskurahoitus ja yrityslaina ovat suosittuja rahoitusmuotoja, jotka tarjoavat yrityksille erilaisia etuja. Laskurahoitus mahdollistaa nopean käteisvirran parantamisen tuoden joustavuutta ja nopeutta rahoitukseen. Perinteinen yrityslaina puolestaan tarjoaa pitkäaikaista taloudellista vakautta, mikä tukee yrityksen laajempia investointeja ja strategista kasvua. Rahoitusvaihtoehdon valinta riippuukin aina yrityksen tarpeista, taloudellisesta tilanteesta ja tavoitteista.
20.8.2024

Lapsellista ry:n diplomi WS Finance Oy:lle

BusinessCredit yritysrahoituksen tarjoajalla, WS Finance Oy:llä oli ilo tänäkin vuonna osallistua Lapsellista ry:n puuhakampanjaan. Kampanjan puuhatuotelahjoitusten kautta lapsipotilaille sairaaloiden lastenosastoilla ja lapsille lastensuojelun kohteissa Suomessa varmistetaan iloinen joulu.
14.8.2024