Auto yritykselle

Auto yritykselle: Oma auto, firman auto vai leasing auto?

Kun yrityksen liiketoimintaan tulee ajankohtaiseksi auton hankinta, kannattaa vaihtoehtoja punnita ennen autokaupoille suuntaamista. Muun muassa yritysmuodolla ja auton käyttötarpeella on vaikutusta siihen kannattaako firmalle ostaa auto, yrittäjän käyttää omaa autoa vai harkita leasing-sopimusta. Tässä oppaassa käymme läpi mitä yrittäjän on hyvä tietää auton ostamisesta ja sen käytön vaikutuksesta.

Sisältö:

Yritysmuodon vaikutus yrityksen autoon
Leasing-auto
Firman auto
Oma auto
Muista nämä yrityksen autoa harkitessasi

Yritysmuodon vaikutus yrityksen autoon

Toiminimiyrittäjällä auton omistus voi olla joko henkilökohtainen tai yrityksen nimissä, mutta kulujen merkitseminen riippuu työ- ja yksityisajojen suhteesta. Mikäli autolla ajetuista vuosikilometreistä yli 50% on yksityisajoja, ei auton kuluja voida merkitä yrityksen kuluiksi. Jos liiketoimintaan liittyvät ajot muodostavat yli puolet vuosittaisista kilometreistä, tulee auton kulut merkitä yritykselle.

Kun tilikauden ajoista alle 50 % on työajoja, voidaan liiketoiminnasta aiheutuneita matkoja veloittaa yritykseltä esimerkiksi kulukorvauksina polttoainekuluista tai kilometrikorvauksina ajopäiväkirjan mukaan. Verottomana korvauksena kilometrikorvaus on usein kannattavinta, sillä se on usein suurempi kuin autosta aiheutuvat kulut.

Kun tilikauden ajoista yli 50 % on työajoja, tulee kaikki auton kulut, kuten huollot ja polttoaineet sisällyttää yrityksen kirjanpitoon. Jos autoa käytetään myös yksityisajoihin, autoon merkityistä kuluista vähennetään yksityisajot tilikauden lopuksi.

 • Toiminimiyrittäjän tulee pitää koko tilikauden ajan ajopäiväkirjaa, johon kirjataan kaikki liiketoiminnan ajot ja kilometrit
 • Verottajalle ei ole merkitystä onko auto yrityksen vai yrittäjän nimissä, vain työ- ja yksityisajojen suhde
 • Koska toiminimiyrittäjälle ei makseta varsinaista palkkaa, ei hänellä voi olla luontaisetuautoa
 • Toiminimiyrittäjä ei voi tehdä yksityisautolla tehdyistä työajoista matkalaskua

Osakeyhtiössä toimiva yrittäjä voi ostaa auton yrityksen nimiin välittämättä työ- ja yksityisajojen suhteesta. Kun auto on yrityksen omistuksessa, kaikki auton kulut voidaan kirjata yrityksen kuluiksi ja auton käyttäjälle muodostuu henkilöverotusta nostava autoetu yksityisajoista. Myös osakeyhtiössä voidaan maksaa liiketoimintaan liittyvät ajot verottomina kilometrikorvauksina, jos auto on yksityishenkilön nimissä.

 • Jos auton omistaa osakeyhtiö, ajopäiväkirjan pitäminen ei ole useimmiten pakollista, mutta siitä voi olla hyötyä verotarkastuksen yhteydessä

Leasing-auto

Leasing-auto voi olla hyvä vaihtoehto yrittäjälle, joka arvostaa helppoutta ja käyttökulujen ennustettavuutta. Leasing-sopimuksen hintaan vaikuttavat auton ikä, malli ja varustetaso, sekä mahdolliset lisäpalvelut. Yleensä juuri nämä lisäpalvelut, kuten huollot ja vakuutukset tekevätkin leasing-autosta houkuttelevan vaihtoehdon.

Leasing-sopimuksen kesto on tyypillisesti 2–4 vuotta ja niitä on kahta eri tyyppiä: käyttöleasing ja rahoitusleasing. Käyttöleasing sopimuskauden lopuksi yritys voi lunastaa auton itselleen ja rahoitusleasing sopimuksessa auton omistajuus siirtyy yritykselle automaattisesti, kuten osamaksusopimuksessa. Rahoitusleasing on usein käyttöleasingia kalliimpi vaihtoehto, koska omistus siirtyy lopulta leasing-asiakkaalle.

Leasing-auton kulut voidaan laittaa suoraan yrityksen kuluina kirjanpitoon ja mahdolliset yksityisajot vähennetään kuluista ajopäiväkirjan mukaan. Jos suurin osa ajoista on työajoa ja lisäpalveluiden tuoma helppous kiinnostaa, leasing-auto voi olla kannattava ja verotuksellisesti edullinen vaihtoehto yritykselle.

Firman auto

Auton ostaminen yritykselle on usein houkutteleva vaihtoehto, mutta asiaa kannattaa arvioida auton käyttötarpeen mukaan, sillä auton osto yrityksen nimiin ei ole aina verotuksellisesti kannattavinta.

Verottaja on esimerkiksi huomioinut arvonlisäverotuksen auton kuluissa, eikä alviton auto onnistu ihan jokaiselle yritykselle. Arvonlisäveron voi vähentää auton ostohinnasta ja käyttökuluista vain, jos auto on täysin yrityksen käytössä, eikä sillä ajeta lainkaan yksityisajoja. Tämä koskee myös kodin ja työpaikan välisiä matkoja, jotka lasketaan yksityisajoiksi. Poikkeuksena tähän on esimerkiksi ammattiautot, kuten taksit, vuokra-autot, sekä paketti- ja kuorma-autot. Näiden osalta voidaan tehdä arvonlisäverovähennyksiä niiltä osin, kun auto on yrityksen käytössä.

Mikäli ostat auton yrityksen nimiin ja ajat sillä myös yksityisajoja, tästä muodostuu palkkaan rinnastettava autoetu, joka nostaa auton käyttäjän henkilöverotusta. Autoetua on kahta eri tyyppiä: Vapaa autoetu ja käyttöetu.

Vapaa autoetu tarkoittaa sitä, että yritys maksaa kaikki autosta johtuvat kustannukset, kuten vakuutukset, huollot ja polttoaineet, joiden kulut ovat vähennyskelpoisia. Arvonlisäveroa ei voida vähentää kuluista.

Käyttöetu tarkoittaa sitä, että auton käyttäjä maksaa osan auton kuluista, tyypillisesti polttoainekulut, joista maksetaan korvausta matkalaskua vastaan 10 senttiä kilometriltä.

Auton ostaminen yritykselle voi olla kannattavaa seuraavissa tilanteissa:

 • Autoa käytetään vain työajoihin, jolloin arvonlisävero voidaan vähentää auton hinnasta ja kuluista
 • Auton hinta ja käyttökulut ovat korkeat
 • Veroprosenttisi on korkea, jolloin ilman autoetua maksat auton kulut nettopalkastasi, josta verottaja on jo vienyt osansa

Oma auto

Oman auton käyttö yrityksen ajoihin voi olla kannattava vaihtoehto, sillä työajot voidaan korvata verovapailla kilometrikorvauksilla. Jos auton todelliset kulut ovat suhteellisen matalat, kilometrikorvauksen hyöty korostuu. Vuonna 2020 kilometrikorvauksen enimmäismäärä on 0,43 € kilometriltä, jota voidaan myös korottaa esimerkiksi, jos autolla kuljetetaan raskaita työkoneita tai vedetään perävaunua. Korotuksen voi saada vain, mikäli työ edellyttää korotukseen oikeuttavia tekijöitä ja niiltä kilometreiltä, kun korotustekijä on vaikuttanut ajoneuvoon.

Ajoneuvo ja kilometrikorvauksen korotustekijät:

Ajoneuvo

Kilometrikorvauksen enimmäismäärä

Auto

0,43 €

Auto + perävaunu

0,50 €

Auto + asuntovaunu

0,54 €

Auto + taukotupa tai vastaava raskas kuorma

0,65 €

Auto + kuorma, jonka paino yli 80 kiloa tai koko suuri

0,46 €

Auto + koira

0,46 €

Auto + ajaminen metsäautotiellä tai suljetulla tierakennustyömaalla

0,52 €

Muista nämä yrityksen autoa harkitessasi

Auton ostaminen yritykselle ei ole aina yksinkertainen päätös ja sitä harkitessa asiaa kannattaa arvioida usealta eri kantilta.

 • Päätä ensin mitä tarvitset autolta yritys- ja yksityiskäytössä. Joissain tilanteissa yksi auto ei välttämättä palvele molempia ja on kannattavaa ostaa erillinen auto vain yrityskäyttöön.
 • Varmista onko lakisääteisiä edellytyksiä auton omistajuudelle. Esimerkiksi ammattiautojen, kuten taksien tulee pääsääntöisesti olla yrityksen nimissä.
 • Onko tärkeintä verotuksellisesti edullisin ratkaisu, vai arvostatko esimerkiksi leasing-sopimuksen palveluiden helppoutta?
 • Arvioi kuinka paljon työajoja ja yksityisajoja ajat vuodessa ja tee kululaskelmat jokaiselle vaihtoehdolle.
 • Jos et ole varma kannattaako auto ostaa yrityksen vai omiin nimiin, kysy neuvoa kirjanpitäjältäsi.

 

8.9.2020
Arvostele artikkeli
0 / 5 (0 ääntä)
Onko yrittäjällä lomaa koskaan?

Yrittäjän loma

Yksi yrittäjyyden ennakkoluuloista on, että yrittäjä on täysin sidottu liiketoimintaan, eikä lomaa pidetä. Huolellisella suunnittelulla ja pienellä joustamisella myös yrittäjä voi järjestää lomaa. Katso mitä on hyvä huomioida lomasuunnittelussa.
11.11.2020
Yrittäjän koulutus voi olla yrittäjäopintoja tai muuta liiketoimintaa tukevaa koulutusta

Yrittäjän koulutus

Olitpa aloitteleva tai kokenut yrittäjä, koulutus tuo potkua liiketoimintaasi. Yrittäjän kannattaa opiskella yrittäjyyden lisäksi muita liiketoimintaa kehittäviä taitoja. Katso myös miloin koulutus voidaan vähentää verotuksessa ja mitä koulutustukia yrittäjä voi hakea.
15.10.2020
Yrityksen arvonmäärityksen menetelmät

Yrityksen arvonmääritys

Yrityksen arvonmääritykseen on olemassa erilaisia menetelmiä, joita kannattaa yleensä käyttää ristiin. Näin yrityksen arvosta saadaan mahdollisimman realistinen kuva. Artikkelistamme löydät erilaiset arvonmääritysmenetelmät.
21.9.2020