Laina osakeyhtiölle

Yrityslaina on rahoitusvaihtoehto osakeyhtiölle

Usein pienen osakeyhtiön rahoitustarpeissa yrittäjä tai osakas rahoittaa liiketoimintaa itse, mutta jossain vaiheessa yhtiölle voi tulla tarve ulkopuoliselle rahoitukselle. Tässä artikkelissa selvitämme osakeyhtiön eri rahoitusvaihtoehtoja, kun yritys on ollut toiminnassa jo tovin. Mikäli etsit tietoa uuden yrityksen rahoitukseen, tutustu aloittavan yrityksen rahoitusvaihtoehtoihin.

Sisältö:

Mistä lainaa osakeyhtiölle?
Osakkaan laina osakeyhtiölle
Yrityslaina pankista
Finnveran lainat
Lainaa yritysrahoitusyhtiöltä
Näin haet lainaa osakeyhtiölle
Muut rahoitusvaihtoehdot

Mistä lainaa osakeyhtiölle?

Osakeyhtiöllä on muutama yleinen vaihtoehto yrityslainaan, joihin turvautua rahoitustarpeessa. Eri vaihtoehtoja punnitessa kannattaa huomioida rahoituksen kohde ja tarve. Toiset rahoitusvaihtoehdot soveltuvat paremmin suuriin investointeihin ja toiset käyttöpääoman tarpeeseen. Lisäksi jotkut rahoitus vaihtoehdot vaativat yritykseltä asioita, joita jokaisella yrityksellä ei ole tarjota, kuten reaalivakuuksia.

Osakkaan laina osakeyhtiölle

Tyypillisesti pienen tai vasta aloittaneen yrityksen rahoitus tulee yrittäjän tai osakkaan omasta pussista. Osakas tai omistaja voi siis antaa lainaa omalle osakeyhtiölle henkilökohtaisista varoistaan ja lainasta saa periä vastaavan koron, joka tulisi maksettavaksi vastaavasta lainasta rahoitusyhtiöltä. Lainaa voi antaa, mikäli se on yrityksen rahoitustilanteen vuoksi välttämätön, sillä muuten laina rinnastetaan osakkaan tekemään sijoitukseen. Osakkaan lainassa yleistä korkotasoa korkeampi korko katsotaan ylimenevältä osalta peitellyksi osingoksi.

  • Vain mikäli välttämätön yrityksen toiminnan kannalta
  • Korkoa saa periä, mutta kohtuuton korko katsotaan peitellyksi osingoksi
  • Usein pieneen rahoitustarpeeseen aloittavalle osakeyhtiölle

Yrityslaina pankista

Usein edullisin laina on saatavilla pankista, mutta lainan saaminen voi olla hankalaa osalle yrityksistä. Pankki ei yleensä ota suuria riskejä yrityslainoissa, joten lainalle vaaditaan yleensä reaalivakuus. Tyypillisesti tämä tarkoittaa jotain omaisuutta, kuten yrityksen omistuksessa olevia kiinteistöjä, arvopapereita tai muuta omaisuutta, joka on helppo vaihtaa rahaksi lainan takaisinmaksun epäonnistuessa. Erityisesti vasta aloittaneella osakeyhtiöllä voi olla vaikea täyttää näitä vaatimuksia.

Reaalivakuuksien lisäksi pankki saattaa vaatia lisäksi henkilötakausta, jolloin henkilökohtaisen talouden tekijät, kuten asuntolaina, voi vaikeuttaa lainan saantia. Kun haet pankkilainaa osakeyhtiölle, kannattaa varautua myös lainaneuvotteluihin, jotka voivat kestää viikkoja. Tämän vuoksi pankkilaina ei välttämättä ole paras ratkaisu nopeaa käyttöpääoman tarpeeseen.

  • Soveltuu yrityksille, jolla on tarjota reaalivakuuksia
  • Pitkäaikaisiin ja suuriin investointeihin
  • Lainaneuvottelujen keston vuoksi ei välttämättä sovellu äkilliseen rahoitustarpeeseen

Finnveran lainat

Finnvera on Suomen valtion erityisrahoituslaitos, joka takaa pienten osakeyhtiöiden pankkilainoja, sekä myöntää lainoja tiettyjen ehtojen täyttyessä. Usein Finnvera laina on osa rahoituspakettia, jossa osa lainasta tulee esimerkiksi pankilta ja osa Finnveralta.

Finnveran rahoitusvaihtoehtoja on erityyppisiä ja ne on tarkoitettu yrityksen eri tilanteisiin. Tyypillisimmät Finnveran rahoitusvaihtoehdot jo toiminnassa olevalle osakeyhtiölle ovat Finnvera-laina, Yrittäjälaina ja Kasvulaina. Voit lukea lisää Finnveran tarjoamista rahoitusvaihtoehdoista, sekä niiden ehdoista täältä.

  • Useita vaihtoehtoja eri tilanteisiin
  • Finnvera on valtion rahoittama, joten lainan edellytykset ja käyttökohteet ovat tarkasti määritelty

Lainaa yritysrahoitusyhtiöltä

Osakeyhtiö voi myös hakea lainaa yritysrahoituspalveluista, jotka tarjoavat suomalaisille yrityksille lyhytaikaisia ja nopeita yrityslainoja. Nämä lainat ovat tyypillisesti kalliimpia, kuin perinteiset pankkilainat, mutta hyviä vaihtoja esimerkiksi lyhytaikaiseen ja yllättävään rahoitustarpeeseen. Rahoitusyhtiön tarjoama yrityslaina voi soveltua myös suurempiin investointeihin, mikäli osakeyhtiön talous on vakaa, sillä usein lainan hinta on tapaus kohtainen kuten pankissakin. Esimerkiksi BusinessCreditin vakuudettoman yrityslainan tarjous on yksilöity jokaiselle yritykselle.

Rahoitusyhtiön tarjoaman lainan selkein etu on sen hakemisen helppous ja nopeus. Laina on mahdollista saada yhtiön tilille hakemuksen jälkeen jopa samana arkipäivänä. Lisäksi lainaan ei vaadita reaalivakuuksia, vaan henkilötakaus riittää vakuudeksi. Mikäli olet rahoituksen tarpeessa, tutustu BusinessCredit yrityslainaan ja täytä lainahakemus. Saat lainatarjouksen jopa tunnissa ja voit tutustua siihen rauhassa ennen tarjouksen hyväksymistä.

  • Nopea ja helppo rahoitusvaihtoehto
  • Rahat tilille jopa saman päivän aikana
  • Ei vaadi reaalivakuuksia

Näin haet lainaa osakeyhtiölle

Yrityslainaa voi hakea joko omasta pankista tai Finnveralta ottamalla yhteyttä yrityspalveluun tai verkossa toimivilta yrityslainapalveluilta. Perinteisen pankkilainan hakemiseen kannattaa alla lueteltujen seikkojen lisäksi varata aikaa. Yksityisiltä yrityslainapalveluilta lainan hakeminen onnistuu verkossa muutamassa minuutissa ja lainapäätöksenkin saa hyvin nopeasti.  

  1. Valitse sopiva lainavaihtoehto - Lainan edellytykset ja luottokelpoisuusvaatimukset vaihtelevat sen mukaan, mistä lainaa haetaan. Valitse lainavaihtoehto siis yrityksen tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.
  2. Onko yrityksen toiminta kannattavaa – Osakeyhtiön toiminnan kannattavuus on helppo nähdä yrityksen taloustiedoista. Koska osakeyhtiöiden tilinpäätöstiedot ja muut taloustiedot on helposti saatavilla eri palveluista, ei näitä tietoja tarvitse välttämättä hakemusvaiheessa. Mikäli yrityksen taloudessa on tapahtunut muutoksia, joilla voi olla merkitystä lainan saannin kannalta, kannattaa tästä tehdä selvitykset valmiiksi.
  3. Selvitä mitä vakuuksia osakeyhtiölle on tarjota – Selvitä onko osakeyhtiöllä tarjota vaadittavat reaali- tai henkilövakuudet. Vakuuksien tiedot tai henkilötakauksen antaja on hyvä olla selvillä etukäteen.
  4. Täytä lainahakemus – Lainahakemukseen tarvitset y-tunnuksen, tiedon takaajista ja vakuuksista, sekä tarvittaessa liiketoiminnan tunnusluvuista kertovat dokumentit.

Muut rahoitusvaihtoehdot

Jos osakeyhtiön liiketoimintaan kuuluu myyntilaskut, on laskurahoitus myös yksi vaihtoehto yrityksen rahan tarpeessa. Myyntilaskuihin sidotun pääoman voi pantata rahoitusyhtiölle lainan vakuudeksi, jolloin laskuun sidotun pääoman saa heti käyttöön. Tyypillisesti rahoitusyhtiö maksaa yritykselle heti 50-80 prosenttia laskun saatavasta ja loppuosuuden asiakkaan suoritettua laskun. Laskun suorituksen jälkeen rahoitusyhtiö myös vähentää oman palkkionsa.

Toinen hyvä vaihtoehto yllättäviin rahoitustarpeisiin on joustava yrityslimiitti, joka on yrityksen arjen tarpeisiin suunniteltu jatkuva joustoluotto. Yritys voi lainata rahaa käyttöön vaivattomasti juuri silloin kun sitä tarvitsee. Kuluja ei aina pysty ennakoimaan, joten yrittäjällä on hyvä olla takataskussa keino yllättävien kulujen taklaamiseen.

11.4.2022

Suomalaisen yrittäjän luonnollinen valinta

BusinessCredit on kotimainen ja joustava vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle. Lainan hakeminen ei sido mihinkään. Voit tutustua tarjoukseen rauhassa ja tehdä päätöksen, kun sinulle sopii.

Pyydä lainatarjous
Yrittämisen riskit ovat osa yrittäjän arkipäivää ja niitä on lähes mahdoton välttää

Mitkä ovat yrittäjyyden riskit?

Yrittämisen riskit ovat osa yrittäjän arkipäivää. Niitä on lähes mahdoton välttää, sillä ilman riskinottoa ei välttämättä synny yritystoimintaa. On kuitenkin mahdollista kartoittaa ja varautua useimpiin riskitekijöihin, jolloin on valmiimpi kohtaamaan haasteet.
29.10.2024

WS Finance ja Sortter aloittivat yhteistyön laskurahoituksessa

WS Finance ja lainavertailualusta Sortter laajensivat yhteistyötään, kun BusinessCredit laskurahoitus tuli uutena palveluvaihtoehtona tarjolle merkittävälle joukolle Sortterin yritysasiakkaita. Sortterin vertailualustalla suomalaiset yritykset hoitavat talousasioitaan ja etsivät tarpeesiinsa sopivaa rahoitustuotetta.
17.10.2024

Yrityksen tärkeimmät tunnusluvut

Yrityksen taloudellisten tunnuslukujen, kuten omavaraisuusasteen ja käyttökateprosentin ymmärtäminen on keskeistä yrityksen menestyksen kannalta. Nämä luvut auttavat arvioimaan yrityksen vakautta, kannattavuutta ja maksuvalmiutta, ja tarjoavat arvokasta tietoa strategisen päätöksenteon tueksi.
15.10.2024