Yrityslaina pankista vai rahoitusyhtiöltä?

Perinteisesti yrityslaina pankista on ollut suosituin yritysrahoituksen muoto, mutta verkossa toimivat yritysrahoitusyhtiöt, ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina. Pankkilaina on yritykselle monessa tilanteessa edelleen kannattavin vaihtoehto, mutta on myös yrityksiä ja tilanteita joihin rahoitus pankista ei ole vaihtoehto. Tämän vuoksi vain yritysrahoitukseen keskittyvät rahoituslaitokset voivat olla yrityksen apuna tilanteissa, jossa pankin lainanyörit eivät hellitä

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten pankkien yrityslainat eroavat rahoitusyhtiöiden lainoista, sekä mitkä ovat lainaehtojen ja -vaatimuksien suurimmat erot.

Sisältö:

Lainan korot ja kulut
Mitä vakuuksia vaaditaan
Hakuprosessin nopeus
Kilpailuttaminen kannattaa
Plussat ja miinukset

Lainan korot ja kulut

Pankkilaina on yritykselle useimmiten edullisin vaihtoehto, erityisesti kun yritys on vakavarainen, tarjoaa riittävän vakuudet lainalle ja lainasumma on suurempi. Korkoon ja kuluihin vaikuttaa suuresti lainan vakuudet.

Mikäli yritykselläsi on tarjota riittävät reaalivakuudet vähentämään pankin riskiä, voi lainan hakeminen pankista olla kannattavin vaihtoehto. Kuitenkin pienemmissä, alle 50 000 euron lainoissa pankkienkin koroissa on suuria vaihteluja, joten pankkia ei kannata pitää automaattisesti parhaimpana vaihtoehtona. Korkojen sijasta yrityslainaa hakiessa onkin hyvä vertailla lainan kokonaiskustannuksia.

Lue myös: Miten yrityslainan korko määräytyy?

Mitä vakuuksia vaaditaan

Suurin erottavat tekijä pankin ja rahoitusyhtiön yrityslainassa on vakuudet, sillä jos yrityksellä ei ole vaadittavia reaalivakuuksia, voi lainanhaku pankista loppua siihen. Useille yritysrahoitusyhtiöille sen sijaan riittää vakuudeksi henkilötakaus.

Käytännössä lähes aina pankki edellyttää lainalle reaalivakuutta riskien minimoimiseksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yrityksen tai yrittäjän omistamaa kiinteistöä, arvopapereita tai muuta omaisuutta.

Yritysrahoitusyhtiöissä lainan saamisen edellytyksenä on henkilötakaus, eikä reaalivakuuksia vaadita. Tämä on helpotus monelle pienelle tai nuoremmalle yritykselle, joka ei ole kasvattanut vielä suurta omaisuutta. Henkilötakaus myös helpottaa ja nopeuttaa lainanhakuprosessia, kun omaisuutta ei tarvitse kiinnittää vaan henkilötakaus voidaan antaa sähköisesti verkossa.

Reaalivakuudettomissa yrityslainoissa lainansaantikriteerit perustuvat kokonaisarvioon yrityksestä, jonka vuoksi esimerkiksi uudempien yritysten rahoitus onnistuu helpommin kuin perinteisessä pankissa.

Lue myös: Yleisimmät yrityslainan vakuudet

Hakuprosessin nopeus

Yrityslainan haku on ylivoimaisesti nopeampaa rahoitusyhtiöstä. Parhaassa tapauksessa laina on yrityksesi tilillä jo samana päivänä hakemuksen jättämisestä. Näin ollen rahoitusyhtiö on hyvä vaihtoehto, kun lainan tarve on äkillinen.

Pankista yrityslainan haku kestää tyypillisesti useammasta päivästä viikkoihin, riippuen esimerkiksi lainan suuruudesta, vakuuksista ja pankista. Uudella yrityksellä, jolla ei ole tarjota reaalivakuuksia voikin olla vaikeuksia saada tarvitsemaansa lainaa pankista. Pankkilainaan vaaditaan usein tapaaminen ja lainaneuvottelut, sekä selvitykset vakuuksista. Tämän lisäksi eri asiakirjojen kasaaminen ja toimittaminen vie oman aikansa, joten jos yritys tarvitsee lainaa nopeasti, ei yrityslaina pankista ole välttämättä kätevin ratkaisu.

Lue myös: Näin yrityslainan hakeminen etenee

Kilpailuttaminen kannattaa

Pankkista yrityslainaa hakiessasi ei kannata unohtaa ensinnäkin kilpailuttaa eri pankkeja, mutta samalla voit kilpailuttaa yritysrahoitusyhtiöt. Erityisesti tämän päivän taloustilanteessa pankkilaina ei automaattisesti ole kannattavin, eikä aina edes edullisin vaihtoehto yrityksen rahoitukselle. Myös suurempi pankkilaina kannattaa kilpailuttaa rahoitusyhtiöillä, jotka tarjoavat rahoitusratkaisuja reaalivakuuksilla.

Plussat ja miinukset

Yrityksen tilanteet ja tarpeet ovat erilaisia, joten meillä ei ole yksinkertaista vastausta siihen, kannattaako yrityslainaa hakea pankista vai rahoitusyhtiöltä. Tässä vielä kertauksena vaihtoehtojen molemmat puolet.

Yrityslaina pankista

  • Matalammat korot. Pankkilaina on erityisesti suuremmissa lainoissa usein edullisempi vaihtoehto. Erityisesti kun yrityksellä on tarjota vakuudeksi hyvät reaalivakuudet.
  • Lainan saamisen hitaus. Lainaneuvottelut, reaalivakuuksien selvittäminen ja yrityksen muiden dokumenttien kasaaminen saattaa kestää useita viikkoja.
  • Reaalivakuudet. Vakuuksien puute on usein este yrityslainan saamiselle pankista.

Rahoitusyhtiön laina

  • Laina tilille jopa päivässä. Koska rahoitus myönnetään ilman vakuuksia, sähköisen hakemuksen perusteella, on laina mahdollista saada tilille jopa samana päivänä.
  • Lainaa uusille yrityksille. Vähän aikaa toimineilla yrityksillä ei usein ole tarjota reaalivakuuksia lainalle, mutta tämä ei ole este rahoitusyhtiön lainassa.
  • Kulut ovat vähennyskelpoisa. Elinkeinotoimintaan otetun yrityslainan kulut ovat aina vähennyskelpoisia verotuksia niin rahoitusyhtiöltä haetusta lainasta, kuin pankista.
  • Korkeammat kulut. Rahoitusyhtiön laina on kalliimpi kuin pankkilaina, koska se myönnetään ilman vakuuksia.

BusinessCredit lainaa yritykselle

BusinessCredit yrityslaina on kotimainen ja joustava vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle. Lainaa voi hakea ilman vakuuksia mistä tahansa, milloin tahansa. Autamme kaiken kokoisia yrityksiä rahoitustarpeessa; lainaa voi hakea aina 1000 eurosta 100 000 euroon asti. Hakemuksen voit täyttää muutamassa minuutissa ja saat lainatarjouksen vielä saman päivän aikana.

19.4.2022

Vakuudetonta yrityslainaa 100 000 € asti

BusinessCredit on kotimainen ja joustava vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle. Lainan hakeminen ei sido mihinkään. Voit tutustua tarjoukseen rauhassa ja tehdä päätöksen, kun sinulle sopii.

Pyydä lainatarjous
Onko yrittäjällä lomaa koskaan?

Yrittäjän loma

Yksi yrittäjyyden ennakkoluuloista on, että yrittäjä on täysin sidottu liiketoimintaan, eikä lomaa pidetä. Huolellisella suunnittelulla ja pienellä joustamisella myös yrittäjä voi järjestää lomaa. Katso mitä on hyvä huomioida lomasuunnittelussa.
23.7.2024

Kestävien asiakassuhteiden rakentaminen

Kestävät asiakassuhteet ovat kriittisen tärkeitä yrityksen menestykselle. Luottamuksen rakentaminen, asiakasymmärrys ja korkealaatuinen palvelu ovat avainasemassa asiakassuhteiden vahvistamisessa. Käymme blogissamme läpi sitä, kuinka arvostuksen osoittaminen asiakkaille, jatkuva kehitys ja ongelmien ratkaisu ovat keskeisiä tekijöitä pitkäaikaisten suhteiden ylläpitämisessä.
9.7.2024