Yrityslaina toiminimelle

Toiminimi voi myös saada vakuudetonta yrityslainaa

Toiminimi voi tarvita ulkopuolista rahoitusta siinä missä muutkin yritysmuodot ja silloin herää kysymys, saako toiminimi lainaa? Toiminimi saa kyllä lainaa, mutta toiminimelle otettu yrityslaina eroaa oleellisesti esimerkiksi osakeyhtiölle otetusta lainasta sen vastuiden osalta. Myös toiminimen yritystoiminta voi vaatia investointeja jo ennen kuin liiketoiminnasta alkaa syntyä kuluja tai tarjolle tuleva työ vaatisi rahoitusta, mutta kassassa ei ole riittävästi käyttöpääomaa. Mitä tulisi ottaa huomioon ja mihin pitää varautua, kun haet lainaa toiminimelle?

Sisältö:

Näin yritysmuoto vaikuttaa lainaehtoihin
Yrityslainan edellytykset
Näin haet yrityslainaa toiminimelle
Paljonko toiminimi voi saada lainaa?
Yrityslainan hinnoittelu

Näin yritysmuoto vaikuttaa lainaehtoihin

Toiminimen perustaminen on helppoa ja siinä on paljon hyviä puolia yritysmuotona, mutta rahoitusta hankkiessa kannattaa huomioida, että yrittäjä vastaa toiminimen velvollisuuksista henkilökohtaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että toiminimelle otetusta lainasta vastaa yrittäjä omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Kun yrityslainan nostaminen tulee ajankohtaiseksi, onkin hyvä laatia rahoitus- ja takaisinmaksusuunnitelma mahdollisimman realistiseksi. Yrittäjän omaa mielenrauhaa voi myös tukea tekemällä pari vaihtoehtoista suunnitelmaa, mikäli alkuperäinen suunnitelma ei etene odotetusti.     

Rahoituslaitosten näkökulmasta katsottuna yrityslainan myöntäminen toiminimelle teettää usein enemmän selvitystyötä. Toiminimen liiketoiminnan tunnuslukujen selvittäminen ei siis ole yhtä helppoa kuin esimerkiksi osakeyhtiöiden julkiset tiedot. Toiminimiltä voidaan tämän vuoksi myös pyytää lainahakemukseen tarvittavia liitteitä erikseen. Lainatarjouksen perusteeksi lainanmyöntäjät tarvitsevat sekä liiketoiminnan tunnuslukuja (esimerkiksi tilinpäätöstiedot) että tietoa yrittäjän itsensä taloudellisesta tilanteesta. Yrittäjän taloudellisia tietoja tarvitaan, koska yrittäjä on vastuussa omalla omaisuudellaan takaisinmaksusta.

Pankit ja muut rahoituslaitokset pyrkivät etsimään yrityksestä mahdollisimman paljon tietoa selvittäessään yrityksen luottokelpoisuutta ennen lainapäätöksen tekemistä ja lainan hinnan määrittelyä. Yrittäjä voi helpottaa selvitystyötä tarjoamalla yrityksen liiketoiminnasta ja tilanteesta mahdollisimman ajankohtaista tietoa myös esimerkiksi yrityksen verkkosivuilla ja some-kanavissa.

Vaikka omat haasteensa yritysmuodolla onkin, niin rahoitusta on myös toiminimelle saatavilla. Koska toiminimiyrittäjä vastaa yrityksen lainoista joka tapauksessa henkilökohtaisesti, voi omasta pankista yrityslainan sijaan hakea myös henkilökohtaista lainaa.

Yrityslainan edellytykset

Kuten aiemmin mainittiin, tutustuvat yrityslainaa myöntävät rahoituslaitokset ja pankit huolellisesti luottoa hakevaan yritykseen. Lainaa saadakseen tulee yrityksen olla luottokelpoinen, toiminimen kohdalla myös yrittäjän tulee olla luottokelpoinen. Luottokelpoisuusvaatimukset vaihtelevat hieman riippuen siitä mistä lainaa haetaan.

Lainaa saadakseen yrityksen tulee osoittaa, että sen toiminta on kannattavaa. Liiketoimintaa aloittavalle yritykselle kannattavuuden todistaminen on luonnollisesti hankalaa, mutta hyvin tehdyn liiketoimintasuunnitelman myötä lainaa voi saada myös uudelle yritykselle alkuinvestointeihin. Aloittavalle yrityksen kannattaa myös muistaa tarjolla olevat tuet kuten starttiraha.

Luottokelpoisuuden lisäksi toinen tärkeä edellytys on lainan vakuudet. Yrityslainan vakuudet voivat olla myös yrittäjän henkilökohtaista omaisuuta, esimerkiksi asunto tai arvopaperit. Perinteiset pankit haluavat varmistua takaisinmaksusta pyytämällä lainaa vastaan reaalivakuuksia. Yritykset voivat hakea vakuudeksi myös Suomen valtion myöntämää Finnveran takausta. Lainaa voi hakea toiminimelle myös ilman reaalivakuuksia, esimerkiksi BusinessCreditin yrityslainaan riittää henkilötakaus.       

Tuore maksuhäiriömerkintä yrityksen luottotiedoissa merkitsee sitä, että toiminimelle tai muillekaan yrityksille ei voida myöntää yrityslainaa. Lisäksi yrittäjän henkilökohtainen maksuhäiriömerkintä estää yrityslainan saamisen. Tämä johtuu siitä, että yrittäjä on henkilökohtaisella omaisuudellaan vastuussa yrityslainasta. Osakeyhtiössä yritys ja yrittäjä ovat erillisiä oikeushenkilöitä, joten osakeyhtiö voi saada lainaa, vaikka yrittäjällä olisikin maksuhäiriömerkintä.   

Näin haet yrityslainaa toiminimelle

Toiminimen yrityslainaa haetaan samalla tavalla kuin muidenkin yritysmuotojen lainaa, mutta yksityiset rahoitusyhtiöt ja pankit saattavat pyytää hakemuksen liitteeksi enemmän tietoja, sillä toiminimen tiedot eivät ole yhtä helposti löydettävissä kuin julkiset osakeyhtiöiden tilinpäätöstiedot.

Yrityslainan hakemiseen tarvitaan:

  • y-tunnus
  • takaajat
  • vakuudet
  • liiketoiminnan tunnuslukuja, esimerkiksi tilinpäätöstiedot

Lainaa voi siis hakea joko omasta pankista ottamalla yhteyttä yrityspalveluun tai verkossa toimivilta yrityslainapalveluilta. Yksityisiltä yrityslainapalveluilta lainan hakeminen onnistuu verkossa muutamassa minuutissa ja lainapäätöksenkin saa hyvin nopeasti!

Paljonko toiminimi voi saada lainaa?

Yrityslainapalvelut ja pankit tekevät lainapäätökset omien luottokelpoisuusluokitustensa mukaisesti ja yritykselle annettu luokitus vaikuttaa myös siihen paljonko lainaa voi saada ja mikä on lainan hinta. Lainasummaa määrittävät myös käytettävissä olevat vakuudet sekä valmiiksi löytyvä oma rahoitus. Mikäli vakuudet ovat kunnossa ja yrityksellä on myös omaa rahoitusta, onnistuu isommankin lainasumman saaminen.

Sekä pankit että yksityiset yrityslainapalvelut ovat kiinnostuneita myös siitä mihin yrityslaina on tarkoitus käyttää. Mikäli lainaa hyödynnetään sellaiseen investointiin, jota voidaan myöhemmin käyttää lainan vakuutena, voi lainaa saada suuremman summan

Yrityslainan hinnoittelu

Yrityslainan hintaan ja muihin lainaehtoihin vaikuttavat liiketoiminnan ja yrittäjän luottokelpoisuus, jonka lainanmyöntäjä arvioi löytämiensä ja saamiensa tietojen perusteella. Toinen tärkeä hintaan vaikuttava seikka perinteisissä pankeissa on yrityksen tai yrittäjän mahdolliset vakuudet.

Oman pankin hinnoittelu voi olla edullisempi, mutta verkossa toimivat yrityslainapalvelut joustavat enemmän vakuuksissa ja rahoitus järjestyy niiden kautta jopa saman päivän aikana. Lainatarjouksen voi pyytää huoletta, hakemuksen lähettäminen ei sido mihinkään.   

Yrityslainan hinta määritellään niin pankeissa kuin yksityisissä lainapalveluissakin yrityskohtaisesti. On hyvä muistaa, että yritys voi vähentää yrityslainan kulut verotuksessa. 

Siirry täyttämään hakemus, mikäli haluat tarjouksen yrityslainasta.

11.5.2020

Vakuudetonta yrityslainaa 100 000 € asti

BusinessCredit on kotimainen ja joustava vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle. Lainan hakeminen ei sido mihinkään. Voit tutustua tarjoukseen rauhassa ja tehdä päätöksen, kun sinulle sopii.

Pyydä lainatarjous

Loppuvuoden muistilista yrittäjälle

Loppuvuoden kiireisessä yrittäjän arjessa on tärkeää pitää mielessä useita keskeisiä päivämääriä ja tapahtumia. Tämä blogi tarjoaa suomalaiselle yrittäjälle muistilistan, joka auttaa valmistautumaan vuoden viimeisten kuukausien verotukseen, taloushallintoon, markkinointimahdollisuuksiin ja verkostoitumistilaisuuksiin.
3.9.2024

Laskurahoitus vs. perinteinen yrityslaina - Kumman valitsen yritykselleni?

Laskurahoitus ja yrityslaina ovat suosittuja rahoitusmuotoja, jotka tarjoavat yrityksille erilaisia etuja. Laskurahoitus mahdollistaa nopean käteisvirran parantamisen tuoden joustavuutta ja nopeutta rahoitukseen. Perinteinen yrityslaina puolestaan tarjoaa pitkäaikaista taloudellista vakautta, mikä tukee yrityksen laajempia investointeja ja strategista kasvua. Rahoitusvaihtoehdon valinta riippuukin aina yrityksen tarpeista, taloudellisesta tilanteesta ja tavoitteista.
20.8.2024

Lapsellista ry:n diplomi WS Finance Oy:lle

BusinessCredit yritysrahoituksen tarjoajalla, WS Finance Oy:llä oli ilo tänäkin vuonna osallistua Lapsellista ry:n puuhakampanjaan. Kampanjan puuhatuotelahjoitusten kautta lapsipotilaille sairaaloiden lastenosastoilla ja lapsille lastensuojelun kohteissa Suomessa varmistetaan iloinen joulu.
14.8.2024